Kolibrie

De Kolibrie

De kolibrie is een heel bijzonder vogeltje, het allerkleinste vogeltje dat op deze planeet bestaat en reuze dapper. Ze schijnen niet bang te zijn voor roofvogels en zo zijn er een paar soorten die elk jaar in de wintertijd helemaal van Noord naar Zuid-Amerika vliegen. Een lange vlucht van duizenden kilometers, hier zijn heel veel vleugelslagen voor nodig en de kolibrie doet het gewoon zonder zich af te vragen of hij dit wel kan. Met hun vleugeltjes maken kolibries bovendien een liggende 8 als patroon (op vertragende beelden te zien), het symbool van oneindigheid!

Ze kunnen met hun lange tong nectar uit bloemen halen. (Wij mogen ook zelf onze nectar uit het leven halen;) Het is bovendien de enige vogel die achteruit kan vliegen. Ook hier kunnen wij van leren, een stapje naar achteren doen en uitzoomen, observeren, kan heel nuttig zijn in het dagelijkse leven. Ik heb het geluk gehad in Costa Rica verschillende kolibries van dichtbij te hebben mogen aanschouwen. In 2019 ben ik met mijn twee kinderen in een jeep een rondreis door Costa Rica gaan maken en ben daar nog elke dag dankbaar voor. Die 3 weken was ik ondergedompeld in pure natuur, helemaal los van de gejaagde wereld, helemaal aanwezig tijdens alle avonturen en genietend van elke seconde. Ik stond versteld van hun enorme behendige, snelle vliegbewegingen en het brommende geluid, vandaar dat ze humming-bird heten. Dan heb ik het nog niet eens gehad over hun iriserende kleuren, als kristalletjes. De kolibrie staat symbool voor vreugde en genieten. Ook is de kolibrie een archetype in het Inca Sjamanisme. Het hoort bij de windrichting het Noorden en de kolibrie staat voor de reis die wij als sjamaan maken; het volgen van je eigen kompas als mens. Mijn doel is net als een kolibrie zo licht als een veertje te Zijn en van het zoete leven te genieten. Het fossiel is van een ammoniet, een uitgestorven inktvissensoort met een uitwendige, spiraalvormige schelp.

Ze kwamen in grote getalen in de oceanen voor en stierven ongeveer 65 miljoen jaar geleden uit. Het huis van de ammoniet bestaat uit allemaal kamers. Steeds als de harde behuizing te klein was geworden voor het dier, bouwde het een nieuwe grotere kamer. De inktvis woonde dan ook altijd in de laatst bijgebouwde kamer. Bijzonder is ook dat de spiraalvormige schelp precies in de Fibonacci verhoudingen groeit. Dit zijn Goddelijke verhoudingen die de Gulden (gouden!) Snede wordt genoemd en weergegeven wordt in het symbool phi. Deze groeispiraal in heilige geometrie komt overal in de natuur voor. Denk aan een opgerold varenblad, sterrenstelsels, maar je vindt het ook terug in ons menselijk lichaam! Je oorschelp en de verhoudingen tussen je lichaamsdelen. De Gulden Snede zegt veel over de oerkracht van de natuur, de essentie ervan en onze plaats in het universum… Dit symbool in mijn logo is uiteraard niet zomaar gekozen. Ik heb grote affiniteit met de oceanen en zeedieren en verzamel al heel lang edelstenen. Dit fossiel fascineert mij, hoe het is gevormd, dat het miljoenen jaren oud is en dus hele oude informatie bezit. Dat de inktvis uit zijn jasje groeide en telkens een grotere kamer maakte, is representatief voor het spiraalvormige pad dat wij lopen naar onze kern. Als wij ontwikkelen en dus gegroeid zijn, maken we andere keuzes omdat de oude niet meer passen.

De kolibrie vliegt in de schelp hetgeen representeert dat we naar binnen hebben te kijken.

Back to top